2024 Yılında Kriptoda Beklenen Önemli Gelişmeler

Tel:0532 564 18 95

 

  • 2024, kripto paranın ana akım benimsenme yılı olacak ve multi trilyon dolarlık devlerin artan kurumsal yatırımcı ilgisinin ortasında Bitcoin ve Ether spot ETF’sinin bu ay onaylanması bekleniyor.
  • Diğer önemli olaylar arasında Bitcoin’in dördüncü yarılanması, ABD seçimleri, SEC ve Ripple arasındaki karar ve daha fazlası yer alacak; bazı uzmanlar BTC’nin 2024’te 500.000 dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Kripto alanı 2023’te başarılı bir yıl geçirdi; sektörün genel piyasa değeri geçen yılın Ocak ayındaki 800 milyar dolardan bugün 1,75 trilyon dolara iki katına çıktı. BlackRock ve Fidelity gibi kripto ETF’leri dosyalayan devlerden; Ripple’ın SEC’i mahkemede birbiri ardına yenilgiye uğratmasına; Bonk gibi yeni büyük oyuncuların ortaya çıkışına ; Solana gibi ana dayanak noktaları %400’ün üzerinde kazanç elde ediyor; kripto için mükemmel bir yıldı. Peki hızla büyüyen sektörü neler bekliyor?

2024’te Kriptoyu Tanımlayacak Olaylar

Bitcoin Spot ETF’si

2024’te beklenen tüm gelişmelerin hiçbiri, BTC spot ETF’sinin onaylanmasının yol açacağı heyecan, etki ve aksaklıkla karşılaştırılamaz.

ABD SEC, bir hafta içinde BlackRock, VanEck ve Grayscale gibi oyuncuların bir avuç başvurusunu onaylayacak veya reddedecek. Gary Gensler’in ajansı reddedebilir veya onaylayabilirken, çoğu ETF uzmanı ve piyasa paydaşı bu sefer ETF’nin onay alacağına inanıyor.

Kripto topluluğu etkinin beklenen boyutu konusunda bir fikir birliğine varamamış olsa da herkes piyasanın bir daha asla eskisi gibi olmayacağı konusunda hemfikir. Bazıları, “söylentiyi al, haberi sat” fenomeni nedeniyle piyasanın ilk etapta düşüş yaşayacağını söylüyor. Diğerleri, ETF’lerin yalnızca birkaç yüz milyon doları çekeceğini ve bunların çoğunun bugün piyasadaki aynı yatırımcılardan geri dönüştürüleceğini söylüyor.

Bir de ETF’nin Bitcoin için kapıları açacağına inananlar var. Bir ETF’nin altın için yaptıkları arasında paralellikler kuruyorlar; altın için piyasa değerini 5 kat artırarak 2 trilyon dolardan 10 trilyon dolara çıkardılar, ancak bu bir gecede gerçekleşmedi.

Spot bir ETF, emeklilik fonları gibi kriptonun satın alınması ve depolanmasına doğrudan katılmaktan kaçınan, sıkı bir şekilde düzenlenen finansal sektörlerden oyuncuları getirecektir. BlackRock gibi oyuncular 8 trilyon doların üzerinde varlığı kontrol ediyor ve bunun yüzde 10’u bile kriptoya aksa, BTC’yi hayal edilemeyecek boyutlara taşıyabilir. BlackRock, ağır bir savaş sandığına sahip olan tek çok uluslu dev değil.

Bitcoin Yarılanması

Her dört yılda bir (veya 210.000 blokta) gerçekleşen Bitcoin yarılanması her zaman dönüm noktası niteliğinde bir olaydır ve bu yıl da farklı olmayacak. Yarıya indirmek veya bazılarına göre yarıya indirmek, blok ödülünü yarıya indirerek yeni BTC tokenlarının üretilme oranını azaltır.

Bu yılki yarılanmanın Nisan ayında gerçekleşmesi bekleniyor ve CoinMarketCap bunun 113 gün içinde olacağını öngörülüyor.

Yarılanma, blok ödülünü 6,25 BTC’den 3,125 BTC’ye düşürecek. Tarihsel bitcoin yarılanmasına doğru yükselme eğilimindeydi ancak genellikle olaydan sonra düşüşe geçti. Ancak yarılanmaları neredeyse her zaman önümüzdeki altı aydan bir yıla kadar büyük bir fiyat artışı takip ediyor. Bunun en iyi örneği, yarılanma sırasında 12 dolardan bir sonraki yıl 1.000 dolara çıktığı 2012 yılıdır. 2016 ve 2020’deki diğer yarılanmalar da aynı modeli izledi.

Düzenleyiciler Kriptoyu Yakalıyor

2023 bize bir şey gösterdiyse o da kripto paranın düzenleyicilerin kontrolü dışında olmadığıdır. Kripto dünyasının en önde gelen iki ismi Sam Bankman-Fried ve Changpeng Zhao (ya da SBF ve CZ), en önde gelen borsaların bile mali yasalara uyması gerektiğini zor yoldan öğrendi. CZ istifa ve ağır bir mali cezayla kurtulabilirken, SBF 100 yıldan fazla bir süredir parmaklıklar ardında bekliyor (her ne kadar muhtemelen beşten az ceza alacak olsa da).

BitMEX’in kurucusu Arthur Hayes ve Kraken’in kurucusu Jesse Powell da dahil olmak üzere diğer cesurlar da kendilerini yasanın yanlış tarafında buldular.

Bu yıl düzenleyiciler kripto endüstrisine daha da sıkı baskı yapacak. Bazıları bu aşırı erişimin durdurulması gerektiğini söylese de yetkililer yasaya uyulduğundan emin olana kadar kripto para ana akım haline gelemez. Ayrıca düzenlemelerin yatırımcıları korumada ne kadar kritik olabileceğini de gördük. Örneğin Japon FTX kullanıcıları, borsa çöktükten sonra ülkenin yasaları standartlara uygun olduğundan bir kuruş kaybatmediler.

Düzenlemeler konusunda, çoğu yargı bölgesinin artık kriptoya yönelik yasaları var ve bunları 2024’te ciddi bir şekilde uygulayacaklar. Buna, MiCA çerçevesi düzenleyiciler için küresel standardı belirleyen Avrupa da dahil.

Dalgalanma ve SEC

SEC ve Ripple arasındaki hukuki mücadele düzenlemeler kategorisine girse de etkisi kendi kategorisini hak edecek kadar önemli.

Her şey 2020 Noeli civarında, eski başkan Jay Clayton’ın menkul kıymet ihlalleri nedeniyle Ripple’a dava açmasıyla başladı. Dava gelişti ve SEC Kaliforniya şirketi zor durumda bıratı.

Bu acımasız savaş bu yıl sona erecek. Avukat Jeremy Hogan, yeni bir gelişme yaşanmaması halinde davanın bu yılın temmuz ayında sonuçlanacağını öngörüyor.

Etkileri geniş kapsamlı olabilir. Bir yargıç, XRP’nin ikincil satışlarının menkul kıymetler yasalarını ihlal etmediğine karar verse de, birincil satışlar aynı muafiyeti alamayabilir. Ripple’a karşı alınacak bir karar, XRP’yi mahvedebilir ve uzun vadede, zaferiyle cesaretlenen yüzlerce projeyi SEC’in gözüne sokabilir. Dolayısıyla Ripple’ın zaferi tüm alanın zaferi anlamına geliyor.

Bitcoin Fiyat Tahminleri

En iyi kripto için fiyat tahminleri olmadan hiçbir görünüm tamamlanamaz. Bu tahminler 50.000 dolardan yarım milyon dolara kadar değişiyor; uzmanlar ETF’yi, kurumsal faizleri ve ABD Fed ile Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemelerini kritik faktörler olarak gösteriyor.

BTC madencilik şirketi Bit Mining’in baş ekonomisti Youwei Yang, 75.000 dolar öngörüyor.

“Bitcoin’in 2024’te 25 bin ila 75 bin dolar, 2025’te ise 45 bin ila 130 bin dolar arasında işlem göreceğini tahmin ediyorum. Yüksek fiyatlar mümkün olsa da, piyasadaki değişkenlik ve insanın korku ve açgözlülük eğilimleri nedeniyle tüm yatırımcılar kar elde edemeyecek.” diye düşündü.

Kurumsal ürünleri ve araştırmalarıyla tanınan CoinShares de benzer bir tahmin aralığına sahip. Şirketin araştırma başkanı James Butetrfill, ETF’nin geleneksel varlıklara yapılan yatırımın bir kısmını keseceğine inanıyor.

“Tahminler, yönetim altındaki mevcut varlıklardaki %20’lik yatırım artışının (yaklaşık 3 milyar ABD Doları) Bitcoin fiyatlarını potansiyel olarak 80.000 ABD Dolarına çıkarabileceğini gösteriyor” yorumunu yaptı.

En cesur tahmin, BTC’nin 500.000 dolara ulaşacağını öngören CoinFund’a ait.

Önemli: Acıbadem İlaçlama Hizmetleri, bu sayfadaki hiçbir içerik, doğruluk, kalite, reklam, ürün veya diğer materyalleri onaylamaz ve bunlardan sorumlu veya yükümlü değildir. Okuyucuların kripto para birimleri ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmaları gerekmektedir. Acıbadem İlaçlama Hizmetleri , bahsedilen herhangi bir içerik, mal veya hizmetin kullanımı veya bunlara güvenilmesinden kaynaklanan veya bununla bağlantılı olarak ortaya çıkan veya kaynaklandığı iddia edilen herhangi bir hasar veya kayıptan doğrudan veya dolaylı olarak sorumlu değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tıklayın Bizi Arayın
× Whatsapp İletişim